Zelfstandig huisarts of specialist: welke verzekeringen moet je afsluiten?

Medicusspecialist Ben

Wil je meer info over deze topic?

Stel Ben een vraag

Ben je zelfstandig huisarts of specialist? Dan is het belangrijk om een aantal risico’s die verband houden met je activiteit en/of je statuut af te dekken via kwalitatieve verzekeringscontracten. Wij geven je graag een checklist mee van die contracten.

Zelfstandig arts of specialist: beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zonder twijfel één van de belangrijkste contracten. Je vindt hier alle nodige informatie over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor artsen.

 

Verzekering rechtsbijstand voor zelfstandige artsen

Je doet er alles aan om je job perfect uit te voeren. Maar soms loopt het mis. Je komt in een conflict terecht met een patiënt en die daagt je voor de rechtbank. Je rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat jouw belangen optimaal verdedigd worden. Zo wordt bijvoorbeeld het ereloon van je advocaat betaald.

 

Bescherming van je financieel vermogen als arts

Als arts kan je altijd persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, zelfs als je een vennootschap hebt.

De beste bescherming is de juiste strategie volgen:

  • juiste huwelijksstelsel (scheiding van goederen)
  • op spaarverzekeringen kan nooit uitvoerend beslag gelegd worden
  • de juiste levensverzekeringen zorgen ervoor dat bij overlijden het kapitaal nooit beslagbaar is en volledig vrij is van erfrecht

 

Hospitalisatieverzekering voor artsen

Net zoals je patiënten kan ook jij in het ziekenhuis belanden door een ziekte of ongeval. Hopelijk heb je op dat moment een hospitalisatieverzekering, want dat scheelt een flinke slok op de borrel.

 

Zelfstandig arts: gewaarborgd inkomen

Word je door een ziekte of ongeval arbeidsongeschikt, dan zal je na 14 dagen  je inkomen fors zien dalen. Je valt dan immers terug op de ziekteverzekering. En dat terwijl je kosten dezelfde blijven. Met een verzekering Gewaarborgd inkomen bescherm je jezelf en je gezin op financieel vlak tegen een arbeidsongeschiktheid.

 

Omzetverzekering voor artsen

Een omzetverzekering wordt afgesloten door een vennootschap, zoals een associatie van artsen. Wanneer één van de artsen tijdelijk arbeidsongeschikt is, dan komt de omzetverzekering tussen. Want de kosten voor de vennootschap blijven dezelfde, maar de inkomsten dalen. Ook in het geval van het overlijden van één van de artsen wordt er een kapitaal uitgekeerd.

 

Zelfstandig arts: wat met je autoverzekering?

Als zelfstandige arts beschik je over een auto, die in jouw eigen naam verzekerd moet zijn. Je moet er zeker voor zorgen dat het beroepsgebruik van je auto gedekt is in je BA-autoverzekering (de wettelijk verplichte verzekering). Je rijdt immers regelmatig naar patiënten of congressen.

 

Brandverzekering en familiale verzekering voor artsen

Een brandverzekering is in België niet verplicht, maar natuurlijk wel sterk aangeraden. Zowel voor je kantoor als je woning moet je een brandpolis afsluiten. Is je praktijk in je woning ondergebracht, dan kan je beide in één verzekering afdekken. Belangrijk is dat jouw polis afgestemd is op een artsenpraktijk. Lees hier alles over brandverzekeringen voor een artsenpraktijk.

 

Zelfstandig arts: sparen voor je pensioen

Je weet wellicht al dat je wettelijk pensioen niet zal volstaan om je levensstandaard te behouden na je pensionering. Daarom doe je er goed aan om op verschillende manieren een aanvullend pensioen bijeen te sparen:

  • Pensioensparen en/of langetermijnsparen doe je in eigen naam.
  • Heb je een vennootschap, dan kan je een IPT (individuele pensioentoezegging) en VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) onderschrijven.
  • Werk je zonder vennootschap, dan heb je het VAPZ en de POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen) als opties.

 

Elke formule heeft zijn eigen kenmerken. In functie van jouw profiel en fiscale ruimte bezorgen we je een voorstel op maat.

 

Riziv-contract voor zelfstandige artsen

Ben je geconventioneerd, dan krijg je een RIZIV-toelage. Hier lees je waarvoor je jouw RIZIV-toelage als arts kunt gebruiken.

Ook benieuwd hoeveel wettelijk pensioen je zal ontvangen en hoeveel je zelf moet aanvullen?

Kom het snel te weten!

Bereken het met deze super handige tool.

Bereken snel en eenvoudig je maximaal fiscaal aftrekbare premie voor jouw langetermijnsparen! 

 

Ik bereken mijn premie!

Hospitalisatieverzekeringen

Wil je meer informatie over hospitalisatieverzekeringen? Bekijk deze interessante infosessie. 

Wil je informatie op maat?

Contacteer Medicusspecialist

Vragen over de verzekeringen voor artsen?


Online sessie Starten als zelfstandige

Boekhouder, verzekeringen, associatie er komt veel op je af bij de opstart als zelfstandige.

Kom alles te weten in onze video opname