Wat levert langetermijnsparen je op?

Als je je levensstandaard na je pensionering wil behouden, doe je er goed aan om zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen. Dat kan via pensioensparen, maar ook via het langetermijnsparen. Wat houdt dit precies in?

  

Langetermijnsparen gebeurt via een levensverzekeringscontract. Het bedrag dat je jaarlijks kunt storten, hangt af van je inkomsten. Hoe hoger je belastbare inkomsten, des te hoger ook de maximale premie voor langetermijnsparen. Wel geldt er een absoluut plafond: voor het inkomstenjaar 2021 is dat een premie van € 2.350.

Wat zijn de voordelen van langetermijnsparen?

  • Je geniet 30% belastingvoordeel op de premies. Met andere woorden, je verdient meteen 30% van de premie die je betaalt terug via je belastingaangifte. Stort je in 2021 de maximumpremie van € 2.350, dan recupereer je dus € 705.
  • Je kan binnen een gezin een contract langetermijnsparen afsluiten op je eigen naam en op die van je partner. Zo kunnen jullie elk premies storten voor jullie aanvullend pensioen en dus ook allebei het fiscale voordeel benutten.
  • Je stortingen bieden kapitaalsgarantie, zodat je 100% zekerheid hebt. Je geniet een (beperkt) gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname van de verzekeraar. Die laatste is evenwel niet gegarandeerd.

Keuze tussen tak 21 en tak 23

Je kan binnen het langetermijnsparen kiezen voor

  • een tak 21-oplossing mogelijk, waarbij je een gewaarborgd rendement krijgt, eventueel aangevuld met een winstdeelname
  • een tak 23-contract, waarbij het rendement afhangt van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen.

Fiscaal attest

Als je premies stort voor het langetermijnsparen, dan krijg je het jaar daarop een fiscaal attest van de verzekeraar. Daarop staan de premies die je betaald hebt, vermeld. Je neemt dit bedrag op in je aangifte.

 

Ook benieuwd hoeveel wettelijk pensioen je zal ontvangen en hoeveel je zelf moet aanvullen?

Kom het snel te weten!

Bereken het met deze super handige tool.

Bereken snel en eenvoudig je maximaal fiscaal aftrekbare premie voor jouw langetermijnsparen! 

 

Ik bereken mijn premie!


Wil je weten hoeveel premie jij maximaal kunt storten voor langetermijnsparen?

Contacteer meteen uw Medicusspecialist.