Wanneer overstappen van een eenmanszaak naar een vennootschap?

medicusspecialist Kristof

Wil je meer info over deze topic?

Stel Kristof een vraag

 

Ben je een arts met een eenmanszaak, dan komt op een bepaald moment de vraag of een overstap naar een vennootschap niet zinvol zou zijn. Wanneer moet je die stap overwegen?

  • Je praktijk groeit en … je wil minder zwaar belast worden
  • Je activiteit groeit en … je wil je privévermogen beter afschermen
  • Je wil een groepspraktijk opstarten

Je praktijk groeit en … je wil minder zwaar belast worden

De tarieven in de vennootschapsbelasting liggen een stuk lager dan in de personenbelasting. Vanaf 2018 betaalt een vennootschap met het kmo-tarief nog maar 20% vennootschapsbelasting op de eerste winstschijf van 100.000 euro. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals een minimale bedrijfsleidersbezoldiging.

Als jouw inkomen uit je eenmanszaak fors groeit, dan kun je zeker overwegen om een vennootschap op te richten. Een boekhouder uit het Medicusspecialist-netwerk bekijkt voor jou of dat zinvol is. Niemand betaalt immers graag te veel belastingen.

 

Je activiteit groeit en … je wil je privévermogen beter afschermen

Werk je met een eenmanszaak, dan ben je persoonlijk aansprakelijk. Je privévermogen kan dus aangesproken worden om eventuele schulden van je vennootschap aan te zuiveren.

Kies je echter voor bijvoorbeeld een bvba als vennootschapsvorm, dan wordt je aansprakelijkheid sterk ingeperkt en is je privévermogen veel beter beschermd. Het vermogen van je vennootschap en dat van je privé blijven immers gescheiden.

 

Je wil een groepspraktijk opstarten

Je hebt een partner gevonden en jullie willen samen een praktijk runnen. Dat kan niet met een eenmanszaak. Overschakelen op een (artsen)vennootschap is dan een must. Jullie verdelen de aandelen en kunnen samen van start gaan. Een boekhouder helpt jullie met de keuze van de juiste vennootschapsvorm.

artsenpraktijk eenmanszaak of vennootschap