Wanneer moet je aansluiten bij de mutualiteit?

Als je ziek bent of in het ziekenhuis opgenomen moet worden, komt het ziekenfonds tussen. Erg handig én verplicht. Maar wanneer moet je nu beginnen kijken om zelf aan te sluiten bij een mutualiteit? 

Medicusspecialist Ben

Wil je meer info over deze topic?

Stel Ben een vraag

Wanneer ga je een eigen contract aan?

Aansluiten bij een mutualiteit of ziekenfonds is verplicht in België. Ziekenfondsen zorgen er bij medische (ambulante) kosten onder andere voor dat je die (deels) terugbetaald krijgt. Als kind ben je aangesloten via je ouders, maar vanaf wanneer moet je nu zelf je aansluiting regelen? 

  • zodra je een eigen inkomen ontvangt
  • zodra je start als zelfstandige
  • als je 25 jaar wordt

Voor welk ziekenfonds kies je best? 

Je kan kiezen tussen verschillende ziekenfondsen. Zo heb je de Christelijke, de Socialistische, de Liberale, de Neutrale en de Onafhankelijke mutualiteit. Je kiest vrij bij welk ziekenfonds je aansluit. Vergelijk het aanbod grondig, want per mutualiteit en per regio kunnen er (grote) verschillen bestaan, zowel qua prijs als aanbod. Je kan dus ook aansluiten bij een ziekenfonds in een andere regio dan degene waar jij woont als dit voor jou voordeliger is. 

De inhoud van de verplichte ziekteverzekering is bij alle instanties en regio's hetzelfde. Daarin zal je dus geen verschil vinden. Het verschil tussen de ziekenfondsen en regio's zit in de aanvullende verzekeringen. Daarbij kiezen mutualiteiten immers zelf welke voordelen ze hun klanten bieden. Voorbeelden hiervan zijn de terugbetaling van het griepvaccin of ziekenvervoer. Om je keuze te maken, check je dus best de aanvullende verzekeringen en de tarieven en neem je vervolgens een gefundeerde beslissing. 

 


Hulp nodig bij het kiezen van je mutualiteit en regio? Contacteer Medicusspecialist! 

Ik wil informatie op maat.