Wanneer kan je het kapitaal van je RIZIV-polis als apotheker opvragen?

medicusspecialist Anja

Wil je meer info over deze topic?

Stel Anja een vraag

De uitkering van je RIZIV-contract is voorzien op je wettelijke pensioenleeftijd. Maar toch zijn er ook mogelijkheden om je RIZIV-contract als apotheker vroeger te benutten.

 

RIZIV-polis beschikbaar op de wettelijke pensioenleeftijd

Het algemene principe is eenvoudig: je krijgt het kapitaal van je RIZIV-contract uitbetaald wanneer je met wettelijk pensioen gaat.

Nog twee aanvullingen:

  • Heb je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, maar werk je nog verder als apotheker, dan kan je het kapitaal laten uitbetalen.
  • Ook als je voldoet aan de voorwaarden om je vervroegd wettelijk pensioen op te nemen, kan je de uitkering van het kapitaal van je RIZIV-contract vragen.
     

Je RIZIV-contract als apotheker toch vroeger opnemen?

Dat is (gedeeltelijk) mogelijk. Zo kan je een gedeelte van de reserve van je polis gebruiken om een aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed te financieren. Dat gebeurt dan onder de vorm van een voorschot. Belangrijk is wel dat het daarbij om vastgoed in de Europese Economische Ruimte (EER) gaat. De EER bestaat uit de Europese Unie + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Ook een wedersamenstellingscontract of een inpandgave zijn mogelijk. Je leest hier alles over de mogelijkheden om je RIZIV-contract als apotheker te gebruiken voor vastgoed.

RIZIV-contract apotheker

Is jouw RIZIV-contract al in orde?

Jouw RIZIV-contract zelf in orde maken of je laten begeleiden? Bij Medicusspecialist bieden we je de 2 mogelijkheden!