Wanneer kan je als arts het kapitaal van je Riziv-polis opvragen?

Een RIZIV-contract laat je als arts toe om te sparen voor een aanvullend pensioen. Maar wanneer kan je dat pensioenkapitaal opvragen?

 

Wettelijke pensioenleeftijd

Het algemene principe is eenvoudig: je krijgt het kapitaal van je RIZIV-contract uitbetaald wanneer je met wettelijk pensioen gaat. Heb je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, maar werk je nog verder als arts, dan kan je het kapitaal laten uitkeren. Idem dito als je voldoet aan de voorwaarden om je vervroegd wettelijk pensioen op te nemen.

 

Toch je RIZIV-contract vroeger opnemen?

Moet je dan sowieso wachten tot je wettelijke pensioenleeftijd om te kunne profiteren van je RIZIV-contract? Neen, niet noodzakelijk. Zo kan je een gedeelte van de reserve van je contract gebruiken om een aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed te financieren. Dat gebeurt dan onder de vorm van een voorschot. Ook een wedersamenstellingscontract of een inpandgave zijn mogelijk. Je leest hier alles over de mogelijkheden om je RIZIV-contract te gebruiken voor vastgoed.

 

Meer weten?

Ben je arts en heb je een RIZIV-contract? Wil je meer weten over de opvraagmogelijkheden van je kapitaal? Bel of mail ons dan zeker.Gerelateerde artikels