Wacht je best met pensioensparen tot je wat meer verdient of begin je er nu toch aan?

  

Het wettelijk pensioenstelsel staat onder druk. Je spaart dus maar beter zelf voor een aanvullend pensioen. Pensioensparen is daarbij de bekendste formule. Je begint er best zo vroeg mogelijk mee.

pensioensparen kinesist HAIO ASO

Vroeg beginnen is altijd beter

Hoe vlugger je met pensioensparen begint, des te groter zal jouw aanvullend pensioenkapitaal op het eind van de rit zijn. Bovendien geniet je ook fiscaal voordeel op de premies die je stort. Elk jaar waarin je geen premies stort voor pensioensparen, loop je ook dat fiscaal voordeel mis.

 

Hoeveel kan je storten?

Als startende kinesist kan je, net zoals elke Belg, kiezen tussen twee stelsels:

  • Je stort maximaal € 990 per jaar. Daarop geniet je een belastingvoordeel van 30%. Met andere woorden, je verdient meteen € 297 terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan € 990 per jaar, met een maximum van € 1.270. Opgelet, het belastingvoordeel bedraagt hierbij slechts 25% in plaats van 30%. Dit brengt mee dat je best minstens € 1.188 stort. Anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere stelsel. 
     

Eigen bijdragen

Ga je als kinesist  aan de slag weet dan dat je de premies voor pensioensparen altijd met je eigen (persoonlijke) bijdragen betaalt. Het belastingvoordeel dat je geniet, is van toepassing in de personenbelasting.

Ook benieuwd hoeveel wettelijk pensioen je zal ontvangen en hoeveel je zelf moet aanvullen?

Kom het snel te weten!

Bereken het met deze super handige tool.

TIP!

Tijdens je eerste werkjaar is het in bepaalde gevallen toch minder interessant om al met pensioensparen te beginnen. Bijvoorbeeld wanneer je inkomsten niet hoger liggen dan de belastingvrije som. Wij checken dit graag voor jou.


Online sessie Fiscale spaarplannen

(S)vapz, lange termijn sparen, pensioensparen,… zie jij door het bos de bomen nog?

Kom alles te weten in onze video opname