Vlaanderen laat gezinnen fiscaal vriendelijk in KMO's investeren

Wie 75.000 euro in het kapitaal van een kmo stopt, zal daarvoor een fiscaal voordeel krijgen. Het is de belangrijkste blikvanger van het herstelplan dat de Vlaamse regering maandag voorstelt.

Medicusspecialist Ben

Wil je meer info over deze topic?

Stel Ben een vraag

De Vlaamse regering stelt maandag een herstelplan voor, dat de Vlaamse bedrijfswereld een duw in de rug moet geven om na de coronacrisis weer de draad op te nemen. Het komt bovenop de maatregelen zoals de hinderpremies en compensatiepremies die dienden om de eerste schok te dempen. 

Sommige delen van het plan waren al bekend, andere zijn nieuw. Vaak lopen ze via Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid.

Achtergestelde leningen. Vlaamse bedrijven konden bij PMV ook al terecht voor een achtergestelde lening tot 2,8 miljoen euro, waarvan het kapitaal pas op het einde moet worden afgelost. Dat geeft hen drie jaar tijd om weer orde op zaken te zetten. De Vlaamse regering verdubbelt het budget voor die leningen nu tot een half miljard euro. Daarboven blijft de soepeler winwin-lening gelden, waarbij niet PMV, maar Vlamingen zelf fiscaal vriendelijk geld kunnen lenen aan een onderneming. Er geldt een maximum van 75.000 euro voor wie de lening geeft en een plafond van 300.000 euro voor het bedrijf dat de lening ontvangt. Tot tien jaar lang is er voor de investeerder een fiscaal voordeel van 2,5 procent. Als de lening niet wordt afbetaald, wordt eenmalig 40 procent van het geleende bedrag fiscaal aftrekbaar.
Kapitaalverhoging. Het idee van de winwin-lening wordt nu ook uitgebreid naar kapitaal. Het instrument zal 'vriendenkapitaal' heten. Het laat toe dat gezinnen een fiscaal duwtje in de rug krijgen om hun spaargeld gebruiken om te investeren in KMO's. Dezelfde plafonds als bij de winwin-lening zullen gelden. Vijf jaar lang is er een fiscaal voordeel van 2,5 procent. De investering kan ook in een coöperatieve of een burgerinitiatief.
Overheidsparticipatie. Voor grotere bedrijven, start-ups en scale-ups komt er een apart investeringsfonds, dat 'welvaartsfonds' werd gedoopt. Het zal in het kapitaal stappen van bedrijven en achtergestelde leningen tot vier jaar verstrekken. Ook hierin kunnen Vlaamse gezinnen fiscaal vriendelijk investeren. Ze krijgen drie jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5 procent van hun investering, met een maximum van 1.000 euro per jaar. Er gelden ook soepeler tarieven - drie procent in plaats van progressieve tarieven - voor successierechten. Op die manier kan 'slapend spaargeld' worden geactiveerd, zei minister-president Jan Jambon (N-VA). PMV stopt 240 miljoen euro in het fonds en rekent op 260 miljoen euro privaat geld. 
Waarborgen. PMV versoepelde al de manier waarop ze waarborgen toekent aan bedrijven, zodat die makkelijker een lening bij de bank kunnen afsluiten. Er is een budget van 100 miljoen voor waarborgen voor overbruggingskredieten, 300 miljoen euro voor waarborgen voor nieuwe kredieten en via Gigarant voor 3 miljard euro aan waarborgen voor zware financieringsdossiers.
‘Niet alle schade zal kunnen vergoed worden’, zei minister-president Jan Jambon. ‘We zullen niet alle bedrijven kunnen redden. Onze leidraad is dat we de bedrijven die gezond waren voor de coronacrisis, er door moeten trekken.’


Wil je hierover meer weten? Contacteer Medicusspecialist. 

 

Contacteer ons