Starten als specialist: werken in een universitair of een perifeer ziekenhuis

Jouw loopbaan starten als specialist doe je ofwel als zelfstandige (perifeer), ofwel in een universitair ziekenhuis (in loondienst). Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje

Wil je meer info over deze topic?

Stel Christel een vraag

Specialist in een associatie (perifeer ziekenhuis) als zelfstandig specialist

Werk je met verschillende specialisten samen, dan kunnen jullie zich gezamenlijk profileren als een kenniscentrum in een bepaalde discipline. Verder is het interessant om bepaalde kosten te delen en is het mogelijk om elkaar te vervangen in geval van arbeidsongeschiktheid of vakantie. Vanzelfsprekend zal, als jouw centrum goed draait, je inkomen navenant zijn.

 

Een niet te onderschatten nadeel is dat je op een goede manier moet kunnen samenwerken, wat inhoudt dat jullie veel zullen overleggen en dat de persoonlijkheden moeten matchen.

 

Specialist aan de universiteit

Meestal werk je onder een bediendenstatuut en niet als zelfstandige. Je verdient dan wat minder dan een zelfstandige specialist, maar je geniet meestal wel van meerdere collectieve contracten (beroepsaansprakelijkheid, groepsverzekering …). Uiteraard ben je in deze situatie afhankelijker dan een zelfstandige.

 

starten als specialist

Zelfstandig specialist worden: waaraan moet je denken?

Starten als zelfstandig specialist brengt mee dat je een aantal formaliteiten moet regelen: het RIZIV, je sociale bijdragen, boekhouding, een aantal verzekeringen … Bij Medicusspecialist weten we perfect wat jij nodig hebt. 

Maak een afspraak