Pensioensparen voor HAIO en ASO: waarop letten?

medicusspecialist Alexander

Wil je meer info over deze topic?

Stel Alexander een vraag

Het wettelijk pensioenstelsel staat onder druk. Je spaart dus maar beter zelf voor een aanvullend pensioen. Pensioensparen is daarbij in ons land de bekendste formule. Je start er best zo snel mogelijk mee.

Vroeg beginnen is altijd beter

Hoe vlugger je met pensioensparen begint, des te groter zal jouw aanvullend pensioenkapitaal op het einde van de rit zijn. Goed begonnen is dus zeker half gewonnen. 

Bovendien geniet je ook fiscaal voordeel op de premies die je stort. Elk jaar waarin je geen premies stort voor pensioensparen, loop je ook dat fiscaal voordeel mis.
 

Hoeveel kan je storten?

Als startende HAIO of ASO kan je, net zoals elke Belg, kiezen tussen twee stelsels:

  • Je stort maximaal € 990 per jaar. Daarop geniet je een belastingvoordeel van 30%. Met andere woorden, je verdient meteen € 297 terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan € 990 per jaar, met een maximum van € 1.270. Opgelet, het belastingvoordeel bedraagt hierbij slechts 25% in plaats van 30%. Dit brengt mee dat je best minstens € 1.188 stort. Anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere stelsel. Je maximale belastingvoordeel bedraagt in dit stelsel € 317,5.

Pensioensparen betaal je met eigen bijdragen 

Ga je als ASO of HAIO aan de slag, weet dan dat je de premies voor pensioensparen altijd met je eigen (persoonlijke) bijdragen betaalt. Het belastingvoordeel dat je geniet, is van toepassing in de personenbelasting.
 

Pensioensparen voor HAIO en ASO?

Wil je meer weten hierover? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Medicusspecialist. Wij gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing.

 

Ook benieuwd hoeveel wettelijk pensioen je zal ontvangen en hoeveel je zelf moet aanvullen?

Kom het snel te weten!

Bereken het met deze super handige tool.

TIP!

 

Tijdens je eerste werkjaar is het in bepaalde gevallen toch minder interessant om al met pensioensparen te beginnen. Bijvoorbeeld wanneer je inkomsten niet hoger liggen dan de belastingvrije som. Laat dit zeker nakijken door Medicusspecialist. Wij checken dit graag voor jou. 


Online sessie Fiscale spaarplannen

(S)vapz, lange termijn sparen, pensioensparen,… zie jij door het bos de bomen nog?

Kom alles te weten in onze video opname