Kan je als loontrekkende arts je beroepskosten bewijzen?

Medicusspecialist Herman

Wil je meer info over deze topic?

Stel Herman een vraag

Artsen met een zelfstandig statuut kunnen hun beroepskosten aftrekken. Maar dat kan je ook als je een loontrekkend statuut hebt. Je kiest dan uit twee systemen: ofwel werk je met het automatisch kostenforfait ofwel bewijs je je werkelijke kosten. Wat is voor jou het beste? Dat kan elk jaar verschillen ...

Beroepskosten: automatisch forfait

Ben je loontrekkende, dan heb je automatisch recht op een kostenforfait. Dit wordt sowieso toegepast op je aangifte, tenzij je ervoor kiest om je werkelijke beroepskosten te bewijzen. Het forfait omvat alle beroepskosten, waaronder dus ook je woon-werk-verplaatsingen, de aankoop van een computer voor je praktijk, vaktijdschriften, enz. Het kostenforfait wordt berekend als een percentage op je inkomensschijven. Voor aanslagjaar 2018 gelden de volgende bedragen en percentages:

 

Statuut                Inkomensschijf          Kostenforfait    Maximum

Loontrekkende    € 0,01 - € 8.620            30%                       € 4.340

                                    € 8.6201 - € 20.360     11%      

                                    > € 20.360                      3%         

 

Werkelijke beroepskosten bewijzen

Als je denkt dat je werkelijke beroepskosten hoger uitvallen dan het forfait, dan is het natuurlijk beter dat je die werkelijke beroepskosten in je aangifte opneemt. Je moet die kosten dan uiteraard kunnen bewijzen en tevens kunnen aantonen dat je ze zelf betaald hebt. Blijkt dat je werkelijke beroepskosten finaal toch lager liggen dan het forfait, dan past de fiscus automatisch het meest voordelige systeem toe.

 

TIP!

Omdat je inkomsten en je persoonlijke situatie mogelijks jaarlijks wijzigen, is het raadzaam om elk jaar te laten onderzoeken wat voor jou de voordeligste keuze is, alsook welke beroepskosten er specifiek voor jouw beroep in aanmerking komen.

 

Een veelgemaakte fout van HAIO en ASO

Startende HAIO en ASO denken vaak dat ze tijdens hun eerste jaar geen voordeel doen met het bewijzen van hun beroepskosten. Dit is niet altijd correct. Laat je op dit vlak bijstaan door Medicusspecialist, want elke euro in je voordeel telt!

Heb je nog vragen hierover?


Beroepskosten als ASO / HAIO

Beroepskosten als ASO / HAIO, hoe doe ik dat? 

Bekijk het in onze video.