Je start als kinesist. Wat dekt jouw polis Gewaarborgd inkomen precies?

medicusspecialist Kristof

Wil je meer info over deze topic?

Stel Kristof een vraag

Ben je startend kinesist? Dan weet je beter dan wie ook dat een ongeval met bijhorende revalidatie op elk moment mogelijk is. Hou er rekening mee dat je financieel in de problemen kan geraken als je een tijd niet kan werken door een ongeval of ziekte. Als zelfstandige moet je immers niet teveel rekenen op vadertje Staat. Dat kun je opvangen met een polis Gewaarborgd inkomen.

Wat krijg je van de overheid?

Je gaat aan de slag als zelfstandig kinesist. Plots slaat Murphy toe. Je bent betrokken bij een auto-ongeval en enkele maanden out. Je inkomsten vallen sterk terug, maar je vaste kosten blijven dezelfde. Je hebt nu eenmaal geïnvesteerd in je eigen activiteit. Financiële zorgen dreigen ...

 

Krijg je dan geen overheidsuitkering wanneer je als startende kinesist arbeidsongeschikt wordt? Jawel, je krijgt een forfaitaire dagvergoeding, maar zoveel stelt die niet voor.

 

Gezinssituatie Dagvergoeding
        Met gezinslast               € 58,68
        Alleenstaande               € 46,96
        Samenwonend               € 35,76

 

Zelf je voorzorgen nemen

e moet dus zelf maatregelen nemen opdat je inkomen niet te veel daalt wanneer je arbeidsongeschikt bent door een ongeval of ziekte. Een verzekering Gewaarborgd inkomen zorgt ervoor dat je een extra maandelijkse uitkering krijgt waarmee je jouw inkomensverlies kan opvangen. Je ontvangt deze maandelijkse rente-uitkering tot je terug aan het werk kan.

 

Hoe hoog de uitkering is, hangt af van:

  • hoeveel inkomen je verzekerd hebt
  • je invaliditeitsgraad

 

Premie

Je betaalt een premie voor de verzekering Gewaarborgd Inkomen. De hoogte van de premie hangt onder andere af van je verzekerd inkomen, leeftijd, beroep en gezondheidstoestand bij onderschrijving van de polis.

 

Wachttijd

In de polis wordt doorgaans een wachttijd opgenomen. Dat is de periode waarbinnen je geen uitkering krijgt van de verzekeraar. Medicusspecialist bekijkt met jou welke oplossing het beste is.

 

Belastingen betalen op de uitkeringen?

Ja, de uitkeringen zijn belastbaar als ze inkomensverlies opvangen.

 

 

Werkonbekwaam door een ongeval of ziekte? Wat gebeurt er met je loon en wat kan een verzekering gewaarborgd inkomen hier aan verbeteren?

Kom het snel te weten!

Simuleer het met deze super handige tool.