Je RIZIV-contract als kinesist gebruiken om te investeren in vastgoed

medicusspecialist Anja

Wil je meer info over deze topic?

Stel Anja een vraag

Wil je, net zoals veel Belgen, de baksteen in je maag verzilveren, denk dan ook aan de mogelijkheden die je RIZIV-contract je als kinesist biedt. Je kan jouw polis immers op drie manieren inzetten om een huis of appartement te bouwen, kopen of verbouwen: via een voorschot, een wedersamenstellingskrediet of een inpandgave van je polis.

Voorschot

Je kan een voorschot vragen op de reserve van je polis. Dat is mogelijk als je een huis of appartement wil bouwen, kopen of verbouwen dat binnen de Europese Economische Ruimte (EER) ligt. De EER bestaat uit de Europese Unie + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Bij sommige verzekeraars zal je intrest moeten betalen op het voorschotbedrag, bij andere is dat niet het geval. Een voorschot bied je het voordeel dat je minder geld moet lenen via je hypotheeklening. Bovendien hoef je op het voorschot geen notaris- of hypotheekkosten te betalen.

 

Wedersamenstelling

In het scenario van de wedersamenstelling sluit je een lening af voor de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed. Het kapitaal van die lening wordt ten laatste op de eindvervaldag volledig terugbetaald via je RIZIV-contract. In tussentijd betaal jij enkel de voorziene premies en de intresten.

 

Inpandgave

Je contract wordt bij een inpandgave als waarborg gebruikt voor een woonkrediet. Als je overlijdt vóór de einddatum van je contract, dan dient het overlijdenskapitaal in je polis om de lening terug te betalen.

 

Cijfervoorbeeld
 

Je sluit een lening af voor een bedrag van € 200.000.

 

Type financiering Maandlast
   
Mensualiteitenlening op 20 jaar tegen een rentevoet van 1,60%             € 973 (intrest en kapitaal)
Bulletkrediet tegen een rente van 2,20%

€ 360 (enkel intrest)

Opname van de reeds geplande reserves (1%)

€ 166 (enkel intrest)

 

Wij bekijken welke verzekeraar de beste voorwaarden aanbiedt.

Wens je advies op maat?


Online sessie Aankoop vastgoed

Hoeveel kan ik juist ontlenen en welke types kredieten bestaan er juist voor de aankoop van een woning?

Kom alles te weten in onze video opname