Hoeveel fiscaal voordeel geniet je bij pensioensparen?

Pensioensparen helpt je niet alleen een appeltje voor de dorst aan te leggen, maar biedt je ook een fiscaal voordeel. Hoe zit dit precies in elkaar?

medicusspecialist Serge

Wil je meer info over deze topic?

Stel Serge een vraag

Hoeveel kan je storten?

Je hebt de keuze tussen twee stelsels:

  • Je stort maximaal € 990 per jaar. Daarop geniet je een belastingvoordeel van 30%. Met andere woorden, je verdient meteen € 297 terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan € 990 per jaar, met een maximum van € 1.270. Opgelet, het belastingvoordeel bedraagt hierbij slechts 25% in plaats van 30%. Dit brengt mee dat je best minstens € 1.188 stort. Anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere stelsel. Je maximale belastingvoordeel bedraagt in dit stelsel € 317,5.

Tak 21 of tak 23

Je kan daarnaast ook kiezen hoe jouw premies belegd worden. Zo is een tak 21-oplossing mogelijk, waarbij je een gewaarborgd rendement krijgt, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Daarnaast kan je ook op teren voor een tak 23-contract, waarbij het rendement afhangt van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen.

Pensioensparen betaal je met eigen bijdragen

Je betaalt de premies voor pensioensparen best met eigen (persoonlijke) bijdragen. Het belastingvoordeel dat je geniet, is van toepassing in de personenbelasting.

 

Ook benieuwd hoeveel wettelijk pensioen je zal ontvangen en hoeveel je zelf moet aanvullen?

Kom het snel te weten!

Bereken het met deze super handige tool.


Wil je meer weten hierover?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met Medicusspecialist. Wij gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing.

Ik wil meer weten