HAIO en ASO: wat met je beroepsaansprakelijkheid?

medicusspecialist Anja

Wil je meer info over deze topic?

Stel Anja een vraag

Moet je als HAIO of ASO zelf een verzekering Beroepsaansprakelijkheid afsluiten? Als je in loondienst werkt, is dit toch geregeld via je werkgever? Neen, jammer genoeg niet altijd …

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering juist?

Dit is een verzekering die schade aan derden vergoedt in het kader van je beroepsleven en van contractuele geschillen. Niet te verwarren met een familiale verzekering, die hetzelfde doet in het kader van je privéleven en niet-contractuele geschillen dekt. 

Als HAIO of ASO draag je een grote verantwoordelijkheid. Dit betekent ook dat een mogelijke claim grote financiële gevolgen kan hebben. En dan zwijgen we nog over je professionele eer en reputatie …

Een uitgebreide verzekering Beroepsaansprakelijkheid is dus een noodzaak. We maken hierbij wel een onderscheid naargelang je HAIO of ASO bent. Het feit dat je in loondienst werkt, betekent bovendien niet dat je jou nergens zorgen over hoeft te maken.

Verzekering Beroepsaansprakelijkheid voor HAIO

Je stagecontract voorziet sowieso in een uitgebreide verzekering Beroepsaansprakelijkheid van AMMA. Deze biedt een complete dekking, zodat je op dit vlak safe zit.

Verzekering Beroepsaansprakelijkheid voor ASO

Je hebt via je stageplaats een verzekering voor je beroepsaansprakelijkheid. Maar de voorwaarden en waarborgen verschillen sterk tussen de stageplaatsen. Is bijvoorbeeld posterioriteit gedekt? Met andere woorden, komt de polis ook tussen voor claims die pas na langere tijd ingediend worden, omdat dan pas de gevolgen duidelijk zijn?

Je doet er in veel gevallen als ASO goed aan om een individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekering te onderschrijven. Het eerste jaar is die bij AMMA zelfs gratis. De twee daaropvolgende jaren betaal je slechts € 45 aan premie.

TIP!

Mede door de mediatisering is de patiënt mondiger geworden en is een ingebrekestelling nooit ver weg. Zorg er daarom voor dat je correct bent verzekerd met je beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een aparte rechtsbijstandverzekering

Laat dit voor jou regelen! Neem contact op met Medicusspecialist. Wij checken indien nodig de waarborgen van jouw polis en regelen alles voor je.