HAIO of ASO: samenwonen met doctorerende partner

  

Jijzelf bent HAIO of ASO, maar de persoon met wie je wettelijk samenwoont, doctoreert. Kan dit bepaalde voordelen opleveren voor je belastingaangifte? Jazeker, als je jou goed laat begeleiden!

samenwonen met doctorerende partner

Wettelijk samenwonend?

Wonen jullie wettelijk samen? Dan is het perfect mogelijk dat de persoon die een inkomen heeft (jij dus) de doctorerende persoon ten laste neemt. Op die manier kan je fiscaal een stuk voordeliger uitkomen dan bij een volledig gescheiden individuele belastingaangifte.
 

Verschil wettelijk en feitelijk samenwonend

  • Feitelijk samenwonend betekent enkel dat jullie op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Je hoeft hiervoor niks te ondernemen.
  • Wettelijk samenwonend betekent dat jullie samen een document ondertekend hebben op het gemeentehuis of stadhuis en dat jullie dezelfde rechten en plichten hebben als gehuwde partners. Dit betekent dus ook een gemeenschappelijke aangifte.

TIP!

Je hoeft helemaal geen koppel te zijn om wettelijk samen te wonen. Dit kan bijvoorbeeld ook als broer en zus ... Wettelijk samenwonen kan even snel weer ontbonden worden, zonder veel formaliteiten. Wij berekenen dit voor jou!


Online sessie Samenlevingsvormen

Wat doe je nu best als koppel: feitelijk – wettelijk samenwonend of huwen?
Gastspreker: Bart Chiau.

Kom alles te weten in onze video opname.