HAIO of ASO: forfaitaire of werkelijke beroepskosten?

Kies je als HAIO of ASO in je belastingaangifte best voor het beroepskostenforfait? Of doe je er goed aan om je werkelijke kosten te bewijzen? Om hierop een antwoord te kunnen geven, moeten we rekening houden met verschillende factoren. 

Wanneer start je?
Is je domicilie ver van je stageplaats?
Jouw persoonlijke situatie

medicusspecialist Anja

Wil je meer info over deze topic?

Stel Anja een vraag

Berekeningstool

Je beroepskosten bewijzen of kiezen voor het forfaitaire bedrag? Geen makkelijke vraag! Kom het antwoord snel te weten via  onze handige berekeningstool

HAIO of ASO: forfaitaire of werkelijke beroepskosten?

Wanneer start je? En is je domicilie ver van je stageplaats?

  • Als je als HAIO of ASO start in juli of augustus, dan kan je alvast enkele maanden aan huur bewijzen als beroepskosten. Is jouw domicilie bovendien een eind weg van je stageplaats, dan kunnen ook de kilometers aan woon-werkverkeer een serieuze kostenpost vertegenwoordigen. In dat geval kan het dus zeker interessant zijn om je werkelijke beroepskosten te bewijzen. Woon je echter vlakbij je stageplaats, dan is het vaak beter om gewoon voor het beroepskostenforfait te kiezen.
  • Start je als HAIO of ASO op het einde van het jaar (oktober, november of december), dan is het een optie om bepaalde investeringen lineair in plaats van degressief af te schrijven. Wij berekenen of dit interessant is voor jou. Start je op het einde van het jaar en woon je in de buurt van je stageplaats, dan zal het beroepskostenforfait meestal volstaan.
     

Belastingaangifte is persoonlijk

Feit is dat jouw belastingaangifte niet die van je buurman is. Anders gezegd, jouw persoonlijke situatie zal bepalen of het forfait of de werkelijke beroepskosten voor jou voordeliger uitvallen.

TIP!

Er wordt in de wandelgangen veel verteld. Laat je informeren door specialisten. Elke situatie is persoonlijk en anders. Laat ons je helpen!


Beroepskosten als ASO / HAIO

Beroepskosten als ASO / HAIO, hoe doe ik dat? 

Bekijk het in onze video.